Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-01@22:58:49 GMT

رجب، ماه بارش رحمت بر امت/ نیایش در کلام ائمه(ع)

تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۰۱۶۰۷

رجب، ماه بارش رحمت بر امت/ نیایش در کلام ائمه(ع)

ماه رجب، اولین ماه از فصل نیایش است. در کلام ائمه معصومین(ع) بارها بر فضیلت ماه های رجب، شعبان و رمضان تأکید شده است. روز ها و شب های این سه ماه، بهترین و برترین لحظه های بندگی معرفی شده اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، اینک در آغازین روز های فصل نیایش به سر می بریم؛ فصلی که با رجب آغاز می گردد، با شعبان جان می گیرد و با رمضان پایان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تقویم این فصل، پر است از بهانه هایی که از خودمان فاصله بگیریم و به خدا نزدیک تر شویم. این فصل، پاییز غفلت، زمستان گناه، تابستان بندگی و بهار نیایش است. این مقال، کوششی است تا کلام پیامبر اکرم(ص) و خاندان او را که جز صدق و راستی نگفتند و نکردند و نخواستند، مرور کنیم و از اهمیت نیایش، فضیلت های ماه رجب و شرایط نیایش در این ماه بیشتر بدانیم؛ باشد که سخنشان، چراغ راهمان و روشنی چشمانمان باشد؛ آمین...

 

نیایش در کلام ائمه(ع)
پیامبر(ص) دعا را این گونه معرفی می نمایند: "الدعاء هو العبادة؛ دعا همان عبادت است". (بحار الانوار، ج39، ص3) همچنین آن حضرت می فرمایند: "الدعاء مخ العبادة و لایهلک مع الدعاء أحد؛ دعا مغز عبادت است و با دعا، احدی هلاک نخواهد شد. (همان) ایشان درباره اهمیت نیایش گفته اند: "برترین پرستش، عبادت است". (همان، ج69، ص393)
پیامبر اسلام(ص) در توصیف ناتوان ترین مردم نیز می فرمایند: "ناتوان ترین مردم کسی است که در مورد دعا ناتوان باشد". (کنز العمال، ج2، ص64، ح3133) ایشان در حدیثی دیگر گفته اند: "هرگاه خدا بخواهد بنده اش را اجابت کند، به او اجازه نیایش می دهد". (کنز العمال، ج2، ص68، ح3156)
از راه هایی که پیامبر(ص) برای نجات بندگان از بلا پیشنهاد می کنند، دعا به درگاه الهی است. ایشان می فرمایند: "هرگاه بنده ای پروردگارش را در عافیت بخواند، خداوند او را از بلا و سختی نجات می دهد". (کنز العمال، ج3، ص145، ح5899)
همچنین رسول اکرم(ص) فرموده اند: "هر مسلمانی که دعا کند و دعایش برای قطع رحم و یا رسیدن به گناهی نباشد، خداوند یکی از این سه کار را در حق او خواهد کرد؛ یا دعایش را به اجابت می ‌رساند، یا آن را ذخیره‌ آخرتش می‌ کند و یا به واسطه‌ آن دعا، بلایی را از او دور می‌ سازد". (میزان الحکمة، ج4، ص1685)
در سخنان امام علی(ع) نیز بر اهمیت نیایش و دعا، فراوان تأکید شده است. ایشان در این باره فرموده اند: "الدعاء مفاتیح النجاح و مقالید الفلاح؛ دعا کلیدهای نجات و کامیابی و گنجینه های رستگاری است". (بحار الانوار، ج39، ص143) ایشان بهترین عمل در نزد خداوند را این گونه توصیف می کند: "بهترین عمل نزد خدا در روی زمین، نیایش است". (اصول کافی، ج2، ص467) از سوی دیگر، امام علی(ع) گفته اند: "داناترین مردم به خدا، نیایشگرترین آن هاست". (غرر الحکم، ج2، ص850)
امام علی بن الحسین(ع)، زین العابدین نیز از ارتباط نزدیک دعا و رفع بلا سخن گفته و فرموده اند: "دعا، دور کننده بلا هایی است که در حال آمدن بوده یا هنوز نازل نشده است". (اصول کافی، ج2، ص469)
امام صادق(ع) نیز بر سخن پدران خویش صحه گذاشته و در این باره فرموده است: "بر تو باد به نیایش که درمان هر دردی در آن است". (مکارم الخلاق، ص271) ایشان به دعا توصیه زیادی کرده و گفته اند: "از دعا غفلت مکن. مبادا بگویی هر کسی مقدری داشته و کار از کار گذشته است. نزد پروردگار مقامی است که کسی به آن مقام نخواهد رسید، مگر با درخواست از پروردگار. پس از خدا بخواه تا به حاجتت برسی. همانا هیچ دری نیست که کوبیده شود، مگر آن که سرانجام به روی کوبنده آن گشوده شود". (کافی، ج4، ص11)
حضرت ثامن الحجج، امام رضا(ع) خطاب به یاران خویش فرمودند: "خویشتن را به سلاح پیامبران مجهز کنید". از ایشان پرسیدند: سلاح پیامبران چیست؟ فرمود: "دعا". (همان، ص214)

 

رجب، ماه بارش رحمت بر امت
ماه رجب، اولین ماه از فصل نیایش است. در کلام ائمه معصومین(ع) بارها بر فضیلت ماه های رجب، شعبان و رمضان تأکید شده است. روز ها و شب های این سه ماه، بهترین و برترین لحظه های بندگی معرفی شده اند. آن چه در اهمیت ماه رجب از سوی آن بزرگواران به ما رسیده است، حجم زیادی از احادیث این عزیزان را در بر دارد.
رسول خدا(ص) فرمودند: "رجب، ماه بزرگ خداوند است. در این ماه جنگ با کافران، حرام است. رجب، ماه خدا و شعبان، ماه من و ماه رمضان، ماه امّت من است. کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، مستحق خشنودى بزرگ خداوند مى‏شود و خشم حق، از او دور مى‏شود.(وسائل ‏الشیعة، ج 8، ص 98)
در روایتی که در کتاب شریف وسائل الشیعة، جلد 10، صفحه 511 آمده است، امام صادق(ع) از پیغمبر اکرم(ص) نقل کرده اند که آن حضرت فرمودند: "رجب شهر الإستغفار لأمتی أکثروا فیه من الإستغفار فَإنه غفور رحیم؛ ماه رجب، ماه استغفار امّت من است. پس در این ماه، بسیار طلب آمرزش کنید که خداوند آمرزنده و مهربان است.
همچنین آن حضرت فرمودند: "من استغفر اللّه فی رجب و سأله التوبة سبعین مرّة بالغداة و سبعین مرّة بالعشیّ یقول أَستغفر اللَه و أَتوب إلیه فإِذا بلغ تمام سبعین مرّة رفع یدیه و قال اللهمّ اغفر لی و تب علیّ فإِن مات فی رجب مات مرضیّا عنه و لا تمسّه النّار ببرکة رجب؛ کسی که در ماه رجب، هفتاد مرتبه در هنگام طلوع آفتاب و هفتاد مرتبه در هنگام غروب آفتاب بگوید أَستغفر الله و أَتوب إلَیه و سپس دست‌ها را بلند کند و بگوید اللّهم اغفر لی و تب علیّ، اگر در ماه رجب بمیرد، خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب، آتش او را لمس نکند". (همان، جلد 10، صفحه 484)
در سخن دیگری از امام صادق(ع) به نقل از رسول خدا(ص) آمده است: "و سمّی شهر رجب الأَصب لأَن الرحمة تصبّ على أمّتی فیه صبا؛ ماه رجب را "اصب" نامیده‏ اند؛ زیرا در این ماه، رحمت الهى بر امّت من مى‏بارد. (همان، ص 511)
امام موسى بن جعفر(ع) نیز فرموده اند: "روزه یک روز از ماه رجب، آتش دوزخ را به اندازه یک سال راه دور مى‏گرداند. هر که سه روز از آن را روزه بدارد، بهشت بر او واجب مى‏شود". ( من لایحضره‏الفقیه، ج 2، ص 92)
 

 

اعمال ماه رجب‏
امامان معصوم(ع)، علاوه بر بیان اهمیت ماه رجب، توصیه هایی نیز درباره اعمال این ماه شریف ارائه داده اند که می توان با مراجعه به کتاب نفیس مفاتیح الجنان که به همت عالم بزرگوار، شیخ عباس قمی گردآوری شده است، برخی از مهم ترین این اعمال را مشاهده نمود که در این مختصر، برخی از آن ها را نام می بریم:
1. صدقه دادن؛
2. اعمال شب و روز مبعث که مصادف است با روز بیست و هفتم ماه رجب؛
3. دعاها و نمازهاى مخصوص این ماه؛
4. هزار بار گفتن ذکر لا اله ‏الا الله؛
5. زیارت مزار شریف ائمه اطهار(ع) و اولیای دین؛
6. اعتکاف در روز های ایام البیض که مصادف است با روز های سیزده، چهارده و پانزدهم ماه رجب؛
7. تلاوت ده هزارباره سوره "اخلاص"؛
8. روزه گرفتن در این ماه، به ویژه روز اول آن، ایّام‏ البیض، روز مبعث و روز آخر این ماه؛
9. خواندن چهار رکعت نماز که در رکعت اول، بعد از سوره حمد، صد مرتبه آیة الکرسى و در رکعت دوم، بعد از سوره حمد، دویست مرتبه سوره اخلاص خوانده می شود؛
10. طلب استغفار که به سه شیوه صورت می گیرد:
- ذکر هزارباره "أستغفر الله ذا الجلال و الإکرام من جمیع الذنوب و الآثام"؛
- ذکر صدباره "أَستغفر الله الذی لا إِله إِلا هو وحده لا شریک له و أتوب إِلیه" و دادن صدقه؛
- هفتاد مرتبه ذکر "أستغفرالله و أتوب إلیه" در صبحگاهان و ذکر هفتادباره آن در شامگاه و یک مرتبه ذکر "الّلهم اغفر لى و تب علىّ". (رج. مفاتیح‏ الجنان، اعمال ماه رجب)

 

 

پایان پیام/49

منبع: شبستان

کلیدواژه: کلام ائمه معصومین ع فضیلت ماه رجب ماه رجب کلام ائمه فرموده اند گفته اند ماه رجب روز ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۰۱۶۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلمان پیشگامان تربیت علمی و اعتقادی نسل آینده کشور

ایسنا/زنجان امام جمعه ابهر گفت: بدون علم، اعتقاد درستی وجود نخواهد داشت و در این عرصه معلمان پیشگامان تربیت علمی و اعتقادی صحیح نسل آینده کشور هستند.

حجت‌الاسلام سعید مرادپور امروز (چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه) در زنگ سپاس معلم ابهر با اشاره به تلاش‌های خالصانه معلمان دلسوز و فداکار در راستای تعلیم و تربیت دانش‌آموزان، اظهار کرد: در عرصه علم و پیشرفت و تعالی کشور نقش برجسته معلمان انکارناپدیر است و تربیت و آموزش هیچگاه از یکدیگر و از علم جدا نیستند.

وی با تبیین و تشریح جایگاه علم در دین مبین اسلام و کلام ائمه اطهار (ع)، اظهار کرد: بدون علم، اعتقاد درستی وجود نخواهد داشت و در این عرصه معلمان پیشگامان تربیت علمی و اعتقادی صحیح هستند که در راستای شکوفایی علم و دانش در وجود دانش‌آموزان از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کنند.

او با توضیح اینکه معلم‌ها گران‌قدرترین و باارزش‌ترین ویژگی انسانی را به ما می‌آموزند زیرا در عالم انسانیت، انسان جز علم هیچ شرافت و ارزشی ندارد، افزود: در روایت آمده است، انسانی که علم نیاموزد و در خدمت علم نباشد، مانند خار و خاشاک روی آب است.

امام جمعه ابهر با یادآوری اینکه علم تنها چیزی است که انسان را انسان می‌کند و هیچ بدلی ندارد، اذعان کرد: به همین خاطر است دین ما بزرگ‌ترین ارزش را به علم داده است تا جایی که وقتی ملائکه از خداوند سبحان پرسیدند چرا به آدم سجده کنیم خداوند فرمود: برای اینکه آدم عالم است.

در ادامه این مراسم نیز مدیر آموزش‌وپرورش شهرستان ابهر با اشاره به ارزش و جایگاه معلم در احادیث و روایات ائمه معصومین و در کلام مقام معظم رهبری، عنوان کرد: در صیانت از شان و جایگاه معلم هم خود معلم و هم وزارت آموزش و پرورش و هم دستگاه‌های فرهنگی و تبلیغی وظیفه دارند و اکرام معلم باید به صورت یک فرهنگ عمومی درآید.

مجید مرادی با بیان اینکه همه باید بدانند خرج کردن برای آموزش‌وپرورش سرمایه‌گذاری و ساخت زیر بناها است، تصریح کرد: خروجی آموزش و پرورش باید انسان‌هایی مومن، خردمند، اندیشمند، منصف، منضبط و در یک کلام متخلق به اخلاق اسلامی باشد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قرآن؛ کتاب زندگی/ قرآن، نور و رحمت و هدایت به سوی خیر و سعادت است
  • اطلاعیه قطعی گاز در کرج
  • معلمان پیشگامان تربیت علمی و اعتقادی نسل آینده کشور
  • نشست تبیینی ائمه جمعه و روحانیون شهرستان دماوند
  • ترتیل صفحه 244 کلام الله مجید+ صوت
  • کلام امام خمینی (ره) درباره بی‌اعتمادی به آمریکا
  • آغاز بارش رحمت الهی در خوزستان
  • پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب
  • گردهمایی منطقه ای ائمه جمعه در بهمئی
  • گردهمایی ائمه جمعه استان فارس در سپیدان